Как да опишем Блок Кино - може би като промяна? Промяна във възприемането на скучната градинка пред блока или познатия училищен двор, както и промяна в представата на много зрители за новото българско кино.

Блок Кино 2017 започва на 24 юли с прожекция в квартал “Княжево”. Началният час е 20:45. За трета поредна година домакин на прожекцията в квартал “Княжево” ще бъде 26 СОУ Йордан Йовков.

26 СОУ е изключително гостоприемно и има една от най-красивите софийски гледки към Витоша. Дворът на училището е много уютен и със сигурност обещава приятна кино вечер.

Blok-kino-2017

Филмите, които ще гледаме в “Княжево” са пълнометражния филм “Жажда” на режисьорката Светла Цоцоркова и късометражната лента “Втори дубъл” на Надежда Косева.

“Жажда” се нарежда в класацията за най-добър филм за 2015 година на авторитетния критик от Variety Джей Уейсбърг, който в интервю за списание Кино казва, че филмът го е впечатлил най-вече с факта, че

„Светла Цоцоркова мисли изцяло визуално. Това се разбира още от прекрасния първи кадър, в който момчето тича по пътя. Той изчезва след всеки завой, а ти неистово очакваш да се появи отново. Така още с първия кадър влизаш във филма и си даваш сметка, че режисьорката знае точно какво и как иска да покаже. Докато гледаш филма усещаш, че зрителите са потопени, притихнали. Усещаш също как се чувстват персонажите, но и как се виждат и усещат един друг - нещо изключително рядко за дебютен филм за режисьора и оператора.“

Blok-kino-2017

Във “Втори дубъл” ще видим Светла Цоцоркова в главна женска роля. Късометражният филм на Надежда Косева, по разказ на писателя Георги Господинов, се вглежда на първи план в отношенията на едно семейство от малкия град, но също като “Жажда” забива смисловата си сонда си далеч по-надълбоко, за да ни покаже докъде се простират границите на човешкото достойнство, обичта и прошката.

Квартал “Света Троица” очаква втората прожекция от Блок Кино

На 25 юли в квартал “Света Троица”, на откритата сцена в парка, ще се състои втората прожекция от програмата на Блок Кино 2017. С пълнометражния филм “Кецове” на режисьорите Иван Владимиров и Валери Йорданов ще пропътуваме пътя до морето и ще се настаним на безлюден плаж, за да гледаме изгрева, но и за да изпитаме цената на свободата. Кецовете, като символ на копнежа по бягство и независимост, успяват да заразят и дъщерята на знаменития Чарли Чаплин - актрисата Джералдин Чаплин, която на закриването на Московския фестивал, в знак на съпричастност към българския филм, състезаващ се в конкурсната програма, обува именно кецове…!

Blok-kino-2017

Номинираният за наградата на Европейската Филмова Академия за най-добър късометражен филм за 2015 “Зевс” (реж. Павел Г. Веснаков) среща в екстремна ситуация двама отчуждени братя (Алек Алексиев и Валери Йорданов), чиито баща току що е починал. Те обаче успяват да погребат миналото си заедно с един стар Фолксваген и откриват силата на опрощението…

Квартал “Младост” с прожекции на 26 и 27 юли

Тази година в квартал “Младост” Блок Кино ще гостува с две прожекции на обичайното си място - откритата сцена в парка до Общината. Както знаем от първата ни прожекция в квартала още преди две години - “Младост обича българското кино!”.

На 26 юли с начален час 20:45 ще гледаме късометражния филм “I don`t want to grow up” (реж. Филип Андреев ) и пълнометражния “Каръци” (реж. Ивайло Христов), които разкават трагикомично за проблемите на младите в България.

Ивайло Христов дори определя филма си в жанра на “провинциалния анекдот” (по Александър Вампилов). С тънко чувство за хумор и двата филма изграждат атмосфера на ведра безнадеждност. За младежите от “I don`t want to grow up” критикът Иво Драганов пише:

“Те току що са излезли от една житейска матрица и търсят в живота си смисъл, който не могат да намерят. Дали имат проблеми с порастването, или пък е много трудно да бъдеш млад и търсещ човек, е тема на този филм. Не е ясно какво са очаквали героите в своите мечти, но това, което виждат като възможности, не ги привлича.”

Нещо, което се потвърждава и от прекрасния финал на “Каръци”, където един от героите казва: „Карък е човек роден в България”. Елена го поправя „Каръци има по целия свят”. „Тогава да отидем на Луната”, казва друг.

Blok-kino-2017

В партньорство с ИКЕА, тази година Блок Кино представя някои от най-добрите нови български документални филми в рамките на Блок Документално Кино. Заедно с ИКЕА искаме да покажем историите на истинските хора и местата, където те живеят, защото смятаме, че това са историите, които сближават.

На 27 юли, отново в квартал “Младост”, ще гледаме трагикомичния “Пустиняци” на режисьора Цветан Драгнев, който ни среща с най-бедния български край, където отдавна вече не минават ни влак, ни жив дявол. Но шепата му ексцентрични и витални обитатели успяват да живеят интензивно в собствения си свят и с охота разказват за кравите, живота, вярата, смъртта, ползата от кучетата и мишките и нуждата от руси сервитьорки, Жан-Пол Сартр и екзистенциализма, речния риболов, старите врачки… и вятъра.