Втората седмица на Блок Кино започва с повече слънце и, разбира се, ново българско кино.

На 31 юли в квартал Хиподрума в двора на 51 СОУ „Елисавета Багряна” ще гледаме два български филма - анимационния „Баща” на Иван Богданов и „Докато Ая спеше“ – втори пълнометражен игрален филм на режисьора Цветодар Марков, познат на публиката с дебюта си от 2010 година „Лов на дребни хищници“. Прожекцията започва точно в 20:45.

Blok-kino-2017

„Докато Ая спеше“ ни въвлича зад кулисите на театъра, където вилнеят, емоционално сгъстени, познатите и банални човешки взаимоотношения – ревност, завист, омраза и конформизъм. Стефан Денолюбов (най-добра главна мъжка роля на Златна роза 2015 и на Българската Филмова Академия 2016) пренася на екрана сблъсъка на делничното и високото изкуство в цялата му сложност и контрастност. Докато мечтата му да изиграе ролята Ричард III корабокрушира в реалния живот, малката непробудно спяща Ая сънува баща си сред рицари с бляскави доспехи… Сънят й (най-индивидуализираният елемент във филма – силно експресивен и кинематографичен) се явява тънката свързваща нишка между света на прекрасното и еснафското ежедневие.

По подобен начин в анимациониия „Баща” документираните (от журналистката Диана Иванова) пет автентични разказа за отношенията родител-дете осветяват различни кюшета от детското възприятие, работещо свободно с материите на фантазията и факта. Под режисурата на Иван Богданов аниматорите Весела Данчева, Кристиян Дулич, Мориц Майерхофер, Аспарух Петров, Дим Ягодин съграждат ярък и символно богат събирателен образ на бащата като самотен вълк, най-често дистанциран и страшен, ала понякога видян в моменти на слабост, и с подвита опашка…

ИКЕА и Блок Документално Кино представят…

В партньорство с ИКЕА, тази година Блок Кино представя някои от най-добрите нови български документални филми в рамките на Блок Документално Кино. Заедно с ИКЕА искаме да покажем историите на истинските хора и местата, където те живеят, защото смятаме, че това са историите, които сближават. Тази седмица ви очакваме с две прожекции документално кино в квартал Хиподрума и в квартал Изток.

Blok-kino-2017

На 1 август от 20:45 часа отново сме на линия в двора на 51 СОУ с документалния филм „От Кремона до Кремона“, който ни припомня старата мъдрост, че за всеки един на този свят има правилно място, което просто трябва да открие. Режисьорката Мария Аверина ни повежда на емоционално пътуване от завод „Кремона” в Казанлък към меката на лютиерското изкуство - Кремона в Италия, за да ни покаже, че амбицията не е единственото необходимо условие, за да се реализираш в този уникален занаят. Нужно е и да носиш душата на инструмента…

На 2 и 3ти август очаквайте две прожекции в Квартал Изток

На 2 август в градинката до КАТ в кв. Изток ви очакваме с късометражния филм „На червено” с режисьор Тома Вашаров и „Прокурорът, защитникът, бащата и неговия син“ (копродукция между България, Холандия и Швеция) на Иглика Трифонова.

Blok-kino-2017

С мащабите на сериозна европейска копродукция и със силно респектиращ международен актьорски екип (Ромен Боранже, Самуел Фрьолер, Изудин Байрович, Ованес Торосян, Нермина Лукач, Красимир Доков) филмът на Иглика Трифонова се занимава със сложна етична проблематика - лъжесвидетелството и манипулацията в дела от международна важност. И сякаш, за да се потвърди, че темата с Югославската война не е напълно затворена на 24 март 2016 бе осъден на 40 години затвор най-висшестоящият военен командир Радован Караджич по обвинения за извършения геноцид в Сараево. Освен голямата тема за правосъдието, етиката и морала във филма на Иглика Трифонова е вградено и отношението й към особената душевност на Балканите.

В „На червено” също попадаме в ситуация на конфликт, макар и дребен и абсурдно-делничен, в който през колоритни представители на различни социални типове по комичен начин се разгръща народопсихологията на българина. Филмът находчиво повдига въпроса за спазването и неспазването на правилата в нашето общество, срещайки ни с шофьор на междуградски автобус, който инатливо се застопорява пред очевидно неработещ светофар…

Blok-kino-2017

На 3 август на същата локация в кв. Изток необикновената история на Илия от документалния филм на Боряна Пунчева „Дългият път към дома“ ще ни убеди, че различията между хората не са етнически, а цивилизационни и културни. Филмовият критик Геновева Димитрова определя филма като “Потресаващ с автентичния си документализъм филм! Порасналият младеж е красив и космически различен от роднините си, а България е единствената страна-членка в ЕС, която дава деца за осиновяване в чужбина.”