На 7 август в кв. Надежда под открито небе ще гледаме пълнометражния игрален филм „Съдилището“ на режисьора Стефан Командарев (копродукция между България, Македония, Хърватия и Германия) и късометражния игрален филм „Добри“ на Орлин Милчев, познат и като хип-хоп артиста Атила.

Blok-kino-2017

Двата филма разглеждат различни сюжетни вариации на темата с бежанците – в „Съдилището“ централен става проблематичния морален избор на каналджийството, докато „Добри“ изследва ситуация, в която беженец попада във враждебна и отхвърляща го среда. И в двата филма са вградени автентични елементи – „Съдилището“ разказва за действителна скала, разположена на българо-гръцката граница, носеща своя мрачна легенда, а главната роля в „Добри“ се изпълнява от Ламине Бамба, чиято съдба е не много по-различна от тази на героя му…

Две вечери кино в парк Гео Милев

На 8 август ще опънем екрана в кв. Гео Милев, за да ви покажем пълнометражния игрален дебют на Константин Божанов „Аве“, чиято световна премиера е в рамките на Седмица на критиката в Кан през 2011 година, както и късометражния филм „Преди да заспя“ на Николай Тодоров, който наскоро бе награден с приз за „Най-поетичен филм“, връчен лично от Емир Костурица.

Blok-kino-2017

Разказите и на двата филма се движат с премерено темпо по самотните магистрали, а младите актьори (Анжела Недялкова и Ованес Торосян в „Аве“ и Димитър Николов и Лора Николаева в „Преди да заспя“) са прекрасни в трепетно-емоционалните движения на характерите на своите персонажи, без значение дали пътуват на автостоп, дали са се изгубили взаимно в страховитата гора или пък на безлична гара, или тепърва се опознават и преоткриват на празно пристанище.

ИКЕА и Блок Кино представят…………

В партньорство с ИКЕА, тази година Блок Кино представя някои от най-добрите нови български документални филми в рамките на Блок Документално Кино. Заедно с ИКЕА искаме да покажем историите на истинските хора и местата, където те живеят, защото смятаме, че това са историите, които сближават. Тази седмица ви очакваме с две прожекции документално кино в квартал Хиподрума и в квартал Изток.

Blok-kino-2017

Отново в кв. Гео Милев, но на следващата вечер, 9 август от 20:45 часа, ще можете да видите документалния филм на Тонислав Христов „Пощальонът“, състезавал се в конкурса на един от най-престижните световни фестивали – Сънданс. С него отново се връщаме формално към темата за бежанците, но по-скоро като отправна точка за размисъл върху собствените си проблеми, защото тази тема се явява централна разделителна граница в платформите на двама кандидати за кметски наместници в едно обезлюдено погранично село с едва 38 избиратели…

Изборите там изглеждат почти толкова сюрреалистични, колкото дадаистичната поема „Ана Блуме“ на Курт Швитерс от 1919 година, разказана с визуалния език на анимацията от режисьора Весела Данчева, която ще можете да видите на 10 август в кв. Сухата река. Веднага след вдъхновяващото 9 минутно предизвикателство за границите, но този път тези на въображението, ще гледаме и хитовия „Тилт” от 2011 година с младите Радина Кърджилова и Явор Бахаров в главните роли.

Blok-kino-2017

В дебютния си филм Виктор Чучков-син избира жанра на криминална мелодрама, за да разкаже универсална любовна история на фона на подкастрените илюзии на младите в ранните години на демокрацията (времевият обхват на филма е разделната 1989 и първите няколко години след нея). Смяната на режима и нейните последствия са артикулирани през живота на 18-годишните – тоест най-уязвимите; тези, за които промяната значи навлизане в новото стремглаво и през глава, без имунитета на житейския опит. На фона обществената разруха, марионетки на ДС завихрят новия бизнес, а младите се опитват да намерят своето място в него. „Тилт“ е филм за авантюристичния дух на дребните далавераджии в ранните години на Прехода. Както отбелязва филмовият критик Геновева Димитрова „заглавието носи двойна метафора-находка – tilt в покера означава загуба на реална преценка у играча, а във флипера – команда за блокиране на машината…“