Тази седмица гостуваме на най-новия софийски парк „Възраждане“, намиращ се в кв.Зона Б-5.

ИКЕА и Блок Кино представят…

В партньорство с ИКЕА, тази година Блок Кино представя някои от най-добрите нови български документални филми в рамките на Блок Документално Кино. Заедно с ИКЕА искаме да покажем историите на истинските хора и местата, където те живеят, защото смятаме, че това са историите, които сближават.

На 15 август в парк „Възраждане“ (кв. Зона Б-5) ще гледаме документалния филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Реки без мостове“. Авторите черпят вдъхновение от вестникарско заглавие – за самоубийствения акт на ромското момче Цветан и българската девойка Албена. Двамата застават прегърнати пред идващия влак, защото любовта им е невъзможна. Албена загива, но Цветан оцелява и благодари на Бога за подарения му втори живот.

Blok-kino-2017

Филмът наблюдава ежедневието на Цветан и неговия приятел Наско – тринайсет годишен младеж, изоставен от майка си. Те живеят в село Динково, което се намира в Европа, но освен знамето на ЕС, което виси на кметството, нищо друго не подсказва, че мястото има връзка с европейската цивилизация. Пред двете деца се изправят огромни реки, но за тях няма мостове….

С гледка към езерото в квартал Дружба

На 16 август в кв. Дружба близо до красивото езеро ще гледаме два игрални филма, които се занимават с темата за семейните отношения – пълнометражният втори филм на Димитър Коцев-Шошо „Маймуна“ (познат с „Лора от сутрин до вечер“ – роман и филм и излязлия през 2015 роман „Скарида“) и късометражният дебют в киното на театралния режисьор Веселин Бойдев „Дрехи“ (носител на наградата Jameson 2017). И двата филма разказват за сближаването между братя (Димитър Николов, Филип Аврамов в „Дрехи“) и сестри (Александра Костова и Радина Боршош в „Маймуна“) на фона на отиващ си родител.

Blok-kino-2017

След дълъг кастинг Димитър Коцев успява да намери за главните роли в деца с широк емоционален и актьорски диапазон. „Маймуна“ е искрено забавен, топъл и затрогващ. Напоследък съвсем не са много примерите от българското кино или телевизионната продукция на проекти с детско-юношеската тематика, затова и този шантав, нежен филм, направен с въображение, със сигурност ще спечели сърцата ви.

Не пропускайте и прожекциите на Блок Кино в кв. Света Троица и в квартал Младост

На 17 август ще се върнем в кв. „Света Троица“, където проливния летен дъжд въпрепиятства прожекцията на късометражния „Зевс“ на Павел Веснаков, който ще ни предложи не по-малко оригинален прочит на темата за сближаването на двама отчуждени братя след смъртта на баща им. Веднага след него ще гледаме и обичания от публиката пълнометражен игрален филм „Кецове“ на Валери Йорданов и Иван Владимиров.

Blok-kino-2017

В „Кецове“ героите се опитват да намерят „остров“ на спокойствие далеч от градската джунгла. Красивият финал е цитат към знаковия американски филм „Телма и Луис“ (реж. Ридли Скот, 1991) и по категоричен начин затваря рамката на невъзможното бягство от реалността.

Ще се върнем и в кв. „Младост“ на 21 август, за да ви покажем точно в 20:45 часа късометражния филм „I don`t want to grow up” на Филип Андреев и пълнометражния „Каръци” на Ивайло Христов, които разкават трагикомично за проблемите на младите в България. С тънко чувство за хумор и двата филма изграждат атмосфера на ведра безнадеждност.

Blok-kino-2017

В „Каръци” един от героите казва: „Карък е човек роден в България”. Момичето го поправя: „Каръци има по целия свят”. „Тогава да отидем на Луната”, казва друг.